Apple CarPlay maakt het u gemakkelijker wanneer u achter het stuur zit. Door uw iPhone aan te sluiten op de Bluetooth- of USB-poort van uw auto op ondersteunde modellen, kunt u op CarPlay vertrouwen om routebeschrijvingen op te vragen, naar muziek en andere audio te luisteren, te bellen en gebeld te worden, en naar sms-berichten te luisteren en erop te reageren. U kunt de meeste van deze taken zelfs uitvoeren door rechtstreeks met Siri te praten in plaats van te rommelen met bedieningselementen op het aanraakscherm die uw ogen van de weg halen.

Apple blijft de mogelijkheden van CarPlay verbeteren door verschillende nieuwe functies toe te voegen en een paar vervelende obstakels overboord te gooien. Recente updates maken multitasking mogelijk, verbeteren de Siri-integratie, voegen EV-laadstations toe aan Maps en introduceren een nieuwe kalenderweergave

Een van de beste verbeteringen is de wijziging om een ​​passagier in staat te stellen de aangesloten iPhone te controleren zonder te verstoren wat u op het CarPlay-dashboard ziet. Hieronder vindt u enkele tips en trucs waarmee u CarPlay nog effectiever kunt gebruiken.

Geen koppelingen meer tussen iPhone en CarPlay

In het verleden spiegelde CarPlay gewoon elke app die op uw telefoon was geopend, maar dat was niet altijd handig als u twee dingen tegelijk probeerde te doen. Als u bijvoorbeeld Maps had geopend op het dashboard van uw auto en iemand de Muziek-app op uw telefoon had geopend, raakt u uw routebeschrijving kwijt. Sinds de introductie van iOS 13 gebeurt dat niet meer. Uw passagier kan elke app op uw telefoon openen en de dashboardweergave blijft hetzelfde.

Nieuw dashboard

Vóór iOS 13 kon uw dashboard slechts één app tegelijk weergeven. Als je het Maps-navigatiescherm zou willen zien en je muziekspeler zou willen gebruiken, zou je heen en weer moeten stuiteren tussen de twee. Nu kunt u het scherm opsplitsen over twee of drie apps, zodat u rij-instructies in het ene venster kunt opvragen, muziek vanuit een ander venster kunt bedienen en uw agenda op een derde deel van het scherm kunt bekijken.

Het dashboard heeft ook drie verschillende modi, waar u tussen kunt schakelen door op de homeknop te tikken. De ene modus geeft uw huidige of laatste app op volledig scherm weer, een andere modus toont de gesplitste schermweergave en een derde modus brengt u terug naar het startscherm met toegang tot al uw beschikbare apps. U kunt ook op een app tikken om deze op volledig scherm weer te geven en op een van de pictogrammen aan de linkerkant van het dashboard tikken om over te schakelen naar een recente app.

Pas je achtergrond aan

Met iOS 14 of hoger kunt u de CarPlay-achtergrond nu rechtstreeks op het display aanpassen. Open hiervoor de app Instellingen in CarPlay. Ga naar Achtergrond, tik op de afbeelding die u als uw nieuwe achtergrond wilt instellen en tik vervolgens op de knop Instellen.

Maak goed gebruik van Siri

Dankzij iOS 14 biedt Siri nu een paar handige verbeteringen in combinatie met CarPlay. Vraag Siri iets, en de stemassistent verschijnt onderaan in een kleine ronddraaiende bal, hetzelfde als op je iPhone of iPad. Dit betekent dat Siri uw zicht op een kaart, een nummer of iets anders op het scherm niet langer belemmert.

U kunt Siri vragen om een ​​audiobericht naar iemand anders te sturen, zodat u niet naar uw telefoon hoeft te kijken. Zeg gewoon “Hé Siri, stuur een audiobericht naar [naam persoon].” Siri zal u vragen het bericht op te nemen. Nadat u klaar bent met spreken, kunt u het bericht bekijken, wijzigen of verzenden.

Siri deelt uw verwachte aankomsttijd ook met iemand anders, wat handig is als u te laat komt voor een afspraak. Zeg gewoon “Hé Siri, deel mijn verwachte aankomsttijd met [naam persoon].” Siri bevestigt je verzoek en vertelt je dat het nu je verwachte aankomsttijd met de andere persoon deelt.

Ontvang extra waarschuwingen

Als u iOS 14 of hoger gebruikt, geeft Apple Maps nu waarschuwingen voor verkeerslichten en flitsers weer terwijl u met CarPlay rijdt.

Hulp bij het opladen van elektrische voertuigen

Als u een elektrische auto heeft, kunt u hulp krijgen van CarPlay wanneer het tijd is om op te laden. Druk op de zoekbalk in Apple Maps. Typ “EV-laders” en tik op het item voor EV-laders in de zoekresultaten, en er verschijnt een kaart met de dichtstbijzijnde laadstations.

Profiteer van meer apps

Apple heeft de soorten apps die het ondersteunt uitgebreid via CarPlay. U kunt compatibele apps toevoegen voor oplaadpunten voor elektrische voertuigen, parkeren, eten bezorgen en andere categorieën. Om via je iPhone apps te bekijken en toe te voegen aan CarPlay, ga je naar Instellingen> Algemeen> CarPlay, tik je op de naam van je auto en selecteer je Aanpassen. Van daaruit kunt u beschikbare apps toevoegen, verwijderen en de volgorde van beschikbare apps wijzigen.

Meer gedetailleerde kaarten

De meeste chauffeurs gebruiken CarPlay voor routebeschrijvingen, dus Apple heeft zijn Maps-app verbeterd om meer informatie te leveren. Je hebt altijd de snelheidslimiet, richting en geschatte aankomsttijd kunnen zien, maar met iOS 13 of hoger kun je meer details zien, zoals 3D-gebouwen en bedrijven zoals benzinestations en restaurants. Siri is ook handiger met routebeschrijvingen door specifieke instructies te geven, zoals ‘Sla rechtsaf bij het volgende verkeerslicht’ in plaats van ‘Sla rechtsaf over 800 voet’.

Verbeteringen in de muziekapp

Met iOS 13 of hoger is de Muziek-app via CarPlay prettiger voor de ogen. Albumhoezen zijn groter en doordringender, zodat u een album visueel gemakkelijker kunt identificeren. Navigeren naar uw albums en afspeellijsten is een sneller en eenvoudiger proces. De interface is intuïtiever omdat u uw albumhoezen aan de rechterkant van het scherm kunt zien en nog steeds de touchscreenbediening kunt gebruiken om muziek af te spelen.

Kijk wat er wordt afgespeeld

U kunt gemakkelijker de volledige details zien van het nummer, de podcast of andere audio die momenteel wordt afgespeeld via een app met de naam Now Playing. De Now Playing-app is toegankelijk via het startscherm, of als u zich al in een audio-app bevindt, tikt u gewoon op het audiografiekpictogram in de rechterbovenhoek.

Bekijk uw agenda

U kunt nu uw agenda-afspraken voor de huidige dag bekijken. Navigeer gewoon naar het startscherm en tik op het pictogram voor agenda’s of vraag Siri om u uw agenda te laten zien.

Betere instellingen

CarPlay biedt zijn eigen speciale app Instellingen waarmee u verschillende opties kunt aanpassen. U kunt Niet storen tijdens het rijden, Siri-suggesties en Albumhoezen in- en uitschakelen. Er is ook een schakelaar die het kleurenschema van de CarPlay-app instelt tussen de donkere modus en het standaard lichte thema.

You may also like