Er is geen twijfel dat Apple’s CarPlay de afgelopen 12 maanden veel is verbeterd, en dit komt allemaal omdat de op Cupertino gebaseerde iPhone-maker heeft besloten enkele beperkingen op te heffen en derden toegang tot meer functies te bieden.

Als Apple Maps tot voor kort de enige navigatie-app op CarPlay was, kunnen bestuurders nu ook Google Maps en Waze gebruiken dankzij een op lagen gebaseerde aanpak waarmee apps van derden op het CarPlay-scherm kunnen worden weergegeven.

En hoewel nieuwe iOS-updates CarPlay nog meer mogelijkheden bieden, moet Apple de ervaring die bestuurders achter het stuur krijgen op verschillende belangrijke gebieden nog verder verfijnen. Sommige van deze functies zijn al beschikbaar in Android Auto en kunnen Apple helpen om CarPlay beter te maken.
Weer widget

Allereerst is dit de weersinformatie op het scherm. Terwijl Apple Maps zelf weersinformatie op het scherm van de iPhone weergeeft, gaat Android Auto het hele concept een stap verder.

De oude versie van Android Auto had een weerwidget direct op het startscherm. De nieuwe release daarentegen verwijdert de weerwidget, maar brengt een weerpictogram en een temperatuurindicator naar de statusbalk boven aan het scherm.

Velen denken dat zo’n functie min of meer overbodig is, omdat je tenslotte gewoon buiten het raam kunt kijken om het weer te bekijken. Maar wat als je in een garage of ondergrondse parkeergarage bent? Een kleine indicator neemt echt niet zoveel ruimte op het scherm in beslag en zou zeker een geweldige aanvulling op CarPlay zijn.

Bovendien zou Apple, gezien het multi-viewscherm of het dashboard zoals sommigen het noemen, in CarPlay gewoon een nieuwe weerwidget kunnen toevoegen om niet alleen de huidige temperatuur weer te geven, maar ook de volledige voorspelling. Aangezien Apple zelf tegenwoordig veel minder beperkend is, zou dit de deur kunnen openen voor meer weer-apps op CarPlay, waardoor het app-ecosysteem specifiek wordt uitgebreid voor bestuurders die hun iPhones met auto’s verbinden.

Pop-upmediaberichten

Een functie die ik echt mis na de overstap van Android Auto naar CarPlay is de ondersteuning voor pop-upmediaberichten.

Op Android Auto, telkens wanneer ik Spotify gebruikte en een nieuw nummer begon te spelen, verscheen een banner bovenaan het scherm om basisinformatie zoals artiest en de naam van het nummer weer te geven.

Op CarPlay, aan de andere kant, is de enige manier om dergelijke details te krijgen door de media-app zelf te openen, omdat meldingen niet worden weergegeven wanneer een nieuw nummer begint. Pop-upmeldingen bestaan ​​echter al in CarPlay – wanneer iemand u bijvoorbeeld een tekst- of WhatsApp-bericht stuurt, wordt een pop-upmelding onder aan het scherm weergegeven, samen met de app-naam; de inhoud van het bericht wordt niet weergegeven om afleiding te voorkomen.
Dynamische balk

De dynamische balk is de meest geweldige toevoeging aan de nieuwe Android Auto-ervaring en er is geen twijfel dat CarPlay zoiets ook nodig heeft.

De Android Auto-update die afgelopen zomer live is gegaan, heeft de statische balk onderaan vervangen door een dynamische versie die zich aanpast aan wat je op het scherm doet, waardoor je technisch bepaalde dingen sneller kunt uitvoeren.

Als u bijvoorbeeld Google Maps gebruikt terwijl Spotify muziek op de achtergrond afspeelt, geeft de dynamische balk bedieningselementen voor het afspelen van muziek weer, zoals afspelen, pauzeren, vorige en volgende. Als u op volledig scherm overschakelt naar Spotify, verandert de dynamische balk in Google Maps, met navigatie-informatie.

CarPlay heeft een dock aan de linkerkant van het scherm, maar deze geeft alleen de app-pictogrammen, de huidige tijd en het verbindingssignaal weer. Dit is min of meer vergelijkbaar met de originele Android Auto-aanpak, dus overschakelen naar een dynamisch concept zou bestuurders verbeterde controle over de apps geven die ze achter het stuur draaien.

You may also like