Apple versus Android was vroeger een van de heetste rivaliteit in de techwereld, waarbij toegewijden van elk merk vaak hun afkeer van de andere ‘kant’ kenden aan iedereen die wilde luisteren. Hoewel er waarschijnlijk nog steeds mensen zijn die vasthouden aan hun lang bestaande strijdposities, zijn Apple en Android niet zo ver van elkaar af in hoe ze functioneren. De besturingssystemen van beide bedrijven doen op dit moment in wezen dezelfde dingen, waardoor gebruikers meer op hun algemene merkfilosofieën worden getrokken in plaats van op ruwe functionaliteit.

Apple CarPlay Android Auto Mirrorlink

Apple CarPlay Android Auto Mirrorlink

De twee rivalen hebben ook hun weg gevonden naar onze voertuigen met Apple CarPlay en Android Auto. Beide producten projecteren een deel van het startscherm van de smartphone op het scherm in het dashboard van het voertuig en beide bieden de mogelijkheid om de basisfuncties van de telefoon handsfree te beheren. Of het nu Android of Apple is, de voordelen zijn duidelijk. Beide systemen bieden verhoogde functionaliteit en een breed scala aan apps voor voertuigen die anders niet over die mogelijkheden zouden beschikken. Navigatie en streaming audio waren ooit gereserveerd voor de duurste voertuigen, maar met Apple CarPlay en Android Auto zijn die functies beschikbaar voor kopers van veel goedkopere voertuigen. Meer en meer autofabrikanten komen aan boord met het opnemen van de interfaces in hun voertuigen naarmate de tijd verstrijkt. Fabrikanten zoals Toyota en Lexus (hetzelfde moederbedrijf, maar nog steeds) nemen de functionaliteit nu voor het eerst op in hun voertuigen.

Wat is Apple CarPlay Wat is Android Auto

In veel opzichten bereiken de twee systemen dezelfde bestemming, maar hoe ze daar komen is een beetje anders. Zowel Apple CarPlay als Android Auto projecteren een vereenvoudigde versie van een smartphone-interface op de schermen in het dashboard van nieuwere voertuigen. De interfaces omvatten apps die worden uitgevoerd vanaf het besturingssysteem van de telefoon en bieden een zekere mate van handsfree bellen en sms’en.

Kaarten en muziek zijn ook standaard insluitsels in beide systemen, hoewel de smaken van elk verschillen tussen Apple- en Google-producten. CarPlay ondersteunt het gebruik van Google Maps naast de ingebouwde Apple Maps, maar Apple Maps werkt niet op Android Auto. Beide systemen ondersteunen ook het gebruik van apps van derden voor muziek en andere functionaliteit. Meerdere podcast- en muziek-apps worden door beide ondersteund, zoals Spotify, Stitcher en Pandora.

Apple CarPlay Android Auto Mirrorlink

Apple CarPlay Android Auto Mirrorlink

Verbindingen voor beide systemen werken op dezelfde manier. De meest elementaire verbindingen vereisen dat de smartphone een directe USB-verbinding met het voertuig heeft, maar sommige van de nieuwste voertuigen ondersteunen een draadloze verbinding. Zowel Apple CarPlay als Android Auto kunnen worden gebruikt met een draadloze verbinding via Bluetooth, maar er zijn een beperkt aantal voertuigen die compatibel zijn en alleen de nieuwste apparaten kunnen verbinding maken.

Hoe zijn Apple CarPlay en Android Auto anders

Het is waar dat Apple’s iOS en Google’s Android nu dichter bij de functionaliteit zijn dan ooit tevoren, maar er zijn nog enkele belangrijke verschillen om in gedachten te houden. Het ecosysteem van Apple wordt beter bewaakt dan dat van Google, wat gedeeltelijk betekent dat CarPlay alleen met iPhones werkt, net als iOS. CarPlay werkt met de iPhone 5 en nieuwere modellen, zolang ze de nieuwste softwareversies hebben en een werkende bliksempoort hebben. Android, anderzijds, werkt op een breed scala aan apparaten die variëren van budget tot extravagant. Dat maakt dingen een beetje meer verwarrend voor Android-gebruikers, maar het goede nieuws is dat Android Auto werkt met elk apparaat dat op zijn minst Android 5.0 Lollipop kan draaien. Google beveelt aan dat het apparaat Android 6.0 heeft, maar dit is niet vereist.

Er is ook sprake van Google Assistant versus Siri van Apple. Hoewel beide ongeveer dezelfde dingen doen, is Google Assistant meestal nuttiger in de informatie die het kan leveren en de verscheidenheid aan opdrachten die het herkent. Bediening in de auto is in de meeste gevallen echter niet zo verschillend, omdat beide nummers kunnen starten, iemand kunnen bellen of sms’en en de basissysteemfunctionaliteit kunnen regelen.

Waar u op het spectrum tussen de twee systemen terechtkomt, is volledig afhankelijk van het type telefoon dat u het liefst gebruikt. Beide systemen doen goed werk voor de beoogde doeleinden, namelijk het bieden van voldoende smartphonefunctionaliteit om handig te zijn zonder te veel af te leiden van het rijden (ze leiden nog steeds af). Als u een smartphone van het ene of het andere merk heeft, is er geen reden om over te schakelen naar uw voertuig. Beide systemen zullen de klus klaren. Zorg er wel voor dat u wat aandacht opslaat voor de weg die voor u ligt.

Bron: Digital Trends

You may also like