Android Auto is niet de enige slimme systeem voor uw auto, met Apple CarPlay ook beschikbaar en waarschijnlijk om het te voorzien van een aantal serieuze concurrentie. Zoals Android Auto het wordt weergegeven op een touchscreen-paneel op het dashboard en biedt toegang tot kaarten, berichten en meer.

Het is ontworpen om handsfree zoveel mogelijk te worden gebruikt, zodat u uw ogen op de weg te houden, terwijl nog steeds toegang tot uw core telefoon en media-functies.

Interface en bediening

Apple CarPlay wordt aangedreven door uw iPhone, dus je moet een van hen om het te krijgen up and running. Dan, in de veronderstelling uw auto ondersteunt CarPlay, sluit dan gewoon uw telefoon in de auto en het wordt automatisch gestart.

Terwijl CarPlay niet strikt een dashboard scherm nodig het is veel meer handig als je er een hebt, waardoor je touchscreen controls en waardoor voor full featured in kaart brengen van Apple Maps.

Hoewel, evenals het gebruik van een touchscreen kunt u ook bedienen CarPlay met Siri, waardoor het spraakopdrachten om iets van muziek afspelen doen om een boodschap voorgelezen. De laatste methode van controle is de fysieke knoppen in uw auto. Al het volume en track skip knoppen en dergelijke zou moeten werken met CarPlay.

De interface lijkt veel op een opgeblazen iPhone, met acht apps weergegeven op elk scherm met grote pictogrammen die gemakkelijk te raken en je gewoon tikken op een om het te starten (of vraag Siri te) zijn. Vervoer terug van een app naar het startscherm is een simpele kwestie van de witte home-knop, die aan de onderkant links of rechts onder in het scherm kan worden weergegeven tikken.

Apple Maps

Apple CarPlay - Mirrorlink

Apple CarPlay – Mirrorlink

Voorlopig althans Maps Apple is de enige mapping oplossing beschikbaar voor CarPlay en we zouden niet verbaasd zijn als het zo blijft, gelet op wat een belangrijk onderdeel van het systeem is.

Het is een vrij feature-rijke oplossing, het aanbieden van stemhebbende en visuele turn-by-turn aanwijzingen, geschatte reistijd en hoogtepunten van lastige verkeer.

Het kan ook voorspellen waar je de meeste kans te willen gaan op basis van adressen uit uw e-mail, sms-berichten, contacten en agenda en het biedt u een keuze uit drie routes naar elke bestemming, allemaal verpakt in een aantrekkelijke interface met 3D visuals .

Het is niet zo effectief als vele toegewijde zat-navs hoewel, zoals bijvoorbeeld bij het verkeer zullen worden belicht het zal niet van invloed op de voorgestelde routes en nieuwe verkeersinformatie zijn niet voorzien voor incidenten die gebeuren nadat u begint te rijden.

Als u al gebruik maken van Apple Maps al dan ziet deze set te zijn zowat de beste, meest intuïtieve manier om het te gebruiken tijdens het rijden.

Muziek

Apple CarPlay - Mirrorlink

Apple CarPlay – Mirrorlink

Een autorit zonder muziek is als een huis zonder dak, dus het is een goede zaak dat Apple CarPlay legt de nadruk op het spelen van muziek.

Het ondersteunt de eigen muziek van Apple en Podcasts apps natuurlijk, met een lijst van beschikbare nummers en afspeellijsten, waardoor het eenvoudig om even op wat je wilt spelen.

Zodra je speelt een track zijn er op het scherm controles om te pauzeren, ga vooruit of terug een nummer, zet herhalen of shuffle in of uit of maak een afspeellijst.

Beter nog Spotify wordt ook ondersteund en dat werkt op dezelfde manier, maar niet iedere Spotify spoor beschikbaar is, als u alleen uw opgeslagen afspeellijsten of tracks die op het scherm ‘Bladeren’ Spotify’s verschijnen kan spelen.

Telefoon en berichten

Apple CarPlay - Mirrorlink

Apple CarPlay – Mirrorlink

Apple CarPlay kunt u ook bellen en gebeld en ontvangen van berichten. U kunt bellen, terug gemiste oproepen en luister naar uw voicemail, alle met behulp van de touchscreen bediening of door te vragen Siri.

Wanneer op een oproep van de touchscreen interface is zo groot en schoon als altijd, met grote ‘einde’, ‘mute’, ’toetsenbord’ en de knoppen ‘call voegen’, terwijl het grootste deel van het scherm in beslag wordt genomen door het nummer dat u hebt gebeld of de naam van de persoon met wie je praat als ze in uw telefoonboek en de duur van het gesprek.

Berichten zijn eveneens eenvoudig, het dashboard scherm toont een lijst met berichten, gerangschikt op datum en tijd en je kunt gewoon tik één om het te lezen of laten voorlezen, terwijl een knop rechts bovenaan kunt u een nieuw bericht, waarin u kunt samenstellen dicteren aan Siri, zodat u om het te doen tijdens het rijden.

Andere apps 

Apple CarPlay ondersteunt ook apps van derden, zodat er potentieel eindeloze mogelijkheden. Op dit moment is de enige apps van derden op aanbieding zijn Spotify en Stitcher, maar meer worden binnenkort verwacht.

Hoe krijg ik het? 

Allereerst heb je een compatibele iPhone, wat betekent dat een iPhone 5 nodig, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6 of iPhone 6 Plus.

Dan krijg je een compatibele auto, die momenteel beperkt u alleen de nogal prijzig Ferrari FF nodig. Maar maak je geen zorgen, veel andere CarPlay compatibele voertuigen zullen naar verwachting dit jaar van merken, waaronder Abarth, Alfa Romeo, Audi, BMW, Chevrolet, Chrysler, Citroen, Dodge, Ferrari, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Jaguar, Jeep, Kia, Land Rover, Mazda, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Ram, Renault, Subaru, Suzuki, Toyota, Volkswagen en Volvo.

Of als u geen zin heeft het kopen van een nieuwe auto kunt u een aftermarket systeem van Alpine of Pioneer krijgen.

You may also like