Wat is het verschil tussen Apple CarPlay, MirrorLink en Android Auto?

Telefoons gaan nu zoveel meer dan alleen praten. Met Apple CarPlay, MirrorLink en Android Auto kunt u veel van uw smartphonefuncties veilig gebruiken terwijl u aan het stuur zit.

Het basisidee achter deze drie tools is om het scherm van uw smartphone weer te geven op het infotainmentscherm van uw auto. Maar er zijn enkele verschillen tussen hen.

Wat is Apple CarPlay?
Eigenaren van de iPhone 5 of hoger hebben toegang tot Apple CarPlay als hun auto dit heeft. Met enkele van de nieuwste hoogwaardige motoren zoals BMW’s kun je er via Bluetooth een koppeling mee maken. Maar de meeste stuurprogramma’s moeten hun telefoon aansluiten op de USB-aansluiting van de auto.

Het is dan zaak om op een knop te drukken en de vertrouwde iPhone-pictogrammen voor functies zoals oproepen, tekstberichten, muziek, podcasts en Apple Maps verschijnen op uw scherm in de auto. Vervolgens kunt u telefoneren, sms-berichten verzenden en ontvangen via de luidsprekers van de auto en uw muziek selecteren, allemaal met uw handen en ogen onderweg.

Hoe werkt Apple CarPlay?
Zodra uw telefoon is gekoppeld aan de auto, kunt u Siri-spraakbesturing gebruiken om uw apps te bedienen. Maar als u wilt, werkt CarPlay ook met het touchscreen, de stuurwielknoppen en knoppen van het infotainmentsysteem van uw auto.

Waar CarPlay verschilt van een iPhone, is dat de interface opnieuw is ontworpen om het gemakkelijker te gebruiken terwijl je achter het stuur zit.

CarPlay staat ook open voor sommige andere uitgevers, zodat u de Spotify-streaming-app en navigatie-apps van Waze en Google kunt gebruiken. En u kunt personaliseren hoe uw apps in CarPlay verschijnen met de instellingen op uw iPhone.

Wat is Android Auto?
Google is de andere belangrijke speler in besturingssystemen voor smartphones en Android Auto is de concurrent van Apple CarPlay. Om toegang te krijgen, moet u een Android-telefoon hebben met besturingssysteem 5.0 (Lollipop) of hoger, en de auto moet compatibel zijn met Android Auto.

U moet dan de Android Auto-app op uw telefoon downloaden. Nadat u uw telefoon op de USB-aansluiting van de auto hebt aangesloten, verschijnen de belangrijkste apps van uw telefoon op het scherm van de auto, net als bij CarPlay. Je kunt ze vervolgens bedienen via het touchscreen van de auto, stuurwielknoppen of met spraakbediening.

Net als bij CarPlay heeft u niet alleen toegang tot de apps van Google. Een toenemend aantal wordt beschikbaar gesteld, waaronder Skype, WhatsApp en verschillende podcast-apps.

Omdat Android Auto is ontworpen met het oog op de veiligheid van de bestuurder, is de interface eenvoudig om afleiding te minimaliseren. Dit betekent dat bij sommige apps zoals Spotify het aantal albums dat u kunt zien beperkt is.

Wat is MirrorLink?
Dit is de derde optie als je met een minimum aan gedoe toegang wilt krijgen tot de apps op je telefoon. MirrorLink is gestart door telefoonfabrikant Nokia en vervolgens overgenomen en ontwikkeld door het Car Connectivity Consortium (CCC).

CCC is een groep autofabrikanten en technologiebedrijven die zijn samengekomen om de toegang van automobilisten tot hun smartphones te ontwikkelen. Leden zijn de Volkswagen Group, Renault, Mercedes-Benz en Honda plus Apple, Google, Samsung en HTC.

Het doel van de CCC is een systeem dat werkt met zoveel mogelijk smartphone-besturingssystemen. MirrorLink is beschikbaar in miljoenen auto’s, waarvan de makers beweren dat het marktleider is. En net als zijn concurrenten, werkt het door de smartphone te koppelen aan het scherm van de auto.

MirrorLink werkt met Apple- en Android-smartphones en handsets die het nu niet meer gebruikte Symbian-besturingssysteem gebruiken. Dit omvat modellen van HTC, Samsung en LG.

In tegenstelling tot de andere twee is MirrorLink open source. Dit maakt het gemakkelijker voor ontwikkelaars om MirrorLink-compatibele apps te bedenken. En zolang de apps voldoen aan de CCC-normen, kunnen stuurprogramma’s ze downloaden.

Mirrorlink CarPlay Android Auto

Mirrorlink CarPlay Android Auto

Waarom zijn deze systemen nuttig?
Tenzij u een seriële autokoper bent, upgrade u waarschijnlijk uw telefoon vaker dan dat u van auto verandert. En het ontwikkelen van auto’s duurt lang, wat haaks staat op de snel veranderende wereld van smartphonetechnologie.

Gezien deze factoren hebben autofabrikanten samengewerkt met ontwikkelaars van besturingssystemen voor mobiele telefoons om ervoor te zorgen dat auto’s gelijke tred houden met smartphones. Een manier om dit te doen is om systemen te ontwikkelen waarmee auto’s nauwer kunnen samenwerken met telefoons.

Voor de bestuurder is het resultaat minder tijd aan het stuur gefrustreerd raken met het gebruik van onhandige verouderde systemen van autofabrikanten.

Welke is het beste?
Eerst en vooral: het is goed om te weten dat al deze systemen afhankelijk zijn van de gegevensverbinding van uw mobiele telefoon. Dus als u apps voor dingen zoals navigatie gaat gebruiken, moet u een gezond datapakket hebben binnen uw mobiele telefooncontract.

Als je een iPhone hebt, zal Apple CarPlay er vanzelfsprekend uitzien en waarschijnlijk passen bij je levensstijl. En het is hetzelfde verhaal met Android Auto als uw telefoon het Android-besturingssysteem gebruikt.

Het voordeel van MirrorLink is dat het meer compatibele apps heeft. En wanneer deze op het scherm in uw auto staan, zijn de pictogrammen groter en duidelijker dan

You may also like