Toen ik in 2016 mijn Subaru Legacy kocht, was Apples CarPlay er niet voor beschikbaar, zelfs niet als optie. Mijn auto heeft Bluetooth, waarmee ik naar muziek of podcasts kan luisteren, stapsgewijze navigatie-instructies kan horen en handsfree kan bellen en gebeld kan worden via de autoradio.

Ik was tevreden met Bluetooth en het gemak dat het bood. Tot de andere dag, toen mijn vrouw en ik haar stervende Jaguar 2005 ruilden voor een 2018 Subaru Impreza. Wat kan ik zeggen? Ze vond mijn Legacy erg leuk en besloot dat haar volgende auto ook een Subaru zou zijn.

Tegen 2018 was CarPlay standaarduitrusting op de meeste Subarus, dus onze nieuwe (voor ons) auto heeft CarPlay. En na slechts een paar uur gebruik ben ik helemaal jaloers.

Voordat ik inga op waarom ik CarPlay beter vind dan Bluetooth, wil ik je vertellen wat CarPlay is en wat het doet. Met CarPlay, geïntroduceerd door Apple in 2014, kan het touchscreen en audiosysteem van je auto fungeren als een display en controller voor je iPhone 5 of hoger met iOS 7.1 of hoger.

Het eerste om op te merken is dat Bluetooth draadloos is en CarPlay niet, althans niet in de meeste auto’s van vandaag. Je moet je iPhone verbinden via een USB-naar-Lightning-kabel. Wireless CarPlay komt eraan, maar het is nieuw en alleen beschikbaar op een handvol high-end automodellen 2019 en 2020 tot nu toe.

Bedraad of draadloos, CarPlay is fantastisch. Het maakt gebruik van het veel grotere touchscreen in het dashboard van de Impreza om een ​​voor uw auto aangepaste weergave van uw iPhone-scherm weer te geven. De pictogrammen zijn groot en gemakkelijk aan te tikken, de tekst is groot en gemakkelijk te lezen en alles reageert op spraakopdrachten die u kunt activeren via een knop op het stuurwiel.

CarPlay werkt niet met elke app, alleen die die zijn ontworpen voor CarPlay. Maar dat omvat de meeste apps die ik tijdens het rijden wil, waaronder Apple’s Maps, Music, Podcasts, Audiobooks en anderen, evenals apps van derden zoals Spotify, Audible, NPR One, Google Maps, Overcast, Sirius XM Radio, Tidal, MLB Bij Bat en meer.

Een ding waar ik echt van hou is het hebben van gigantische “snel vooruitspoelen 30 seconden” en “terugspoelen 30 seconden” knoppen op het scherm voor podcasts en audioboeken. Iets anders waar ik van hou, is dat de Maps-app vier keer zo groot is als mijn iPhone op mijn dashboardscherm.

Ten slotte gebruikt CarPlay Siri om je te helpen je ogen op de weg te houden. Ze leest uw sms-berichten hardop voor en laat u uw antwoord dicteren. Ze kan u informeren over gemiste oproepen, uw voicemails afspelen en nog veel meer.

Er is nog een ding: het CarPlay-systeem van derden kan in veel auto’s worden geïnstalleerd, maar ze zijn niet goedkoop. Verwacht minimaal $ 400 (bedraad) of $ 600 (draadloos) te betalen om een ​​CarPlay-systeem te hebben geïnstalleerd.

Na CarPlay van dichtbij en persoonlijk te hebben ervaren, zal ik nooit een ander voertuig zonder kopen en overweeg ik een aftermarket-systeem voor mijn Legacy. Ja, zo goed is het.

Bron (Houston Chronicle)

You may also like