Apple CarPlay gebruiken en uw iPhone-apps handsfree gebruiken tijdens het rijden

Hoewel je iPhone veel gemak toevoegt aan je dagelijkse rit dankzij de toegang tot muziek en podcasts, spraakoproepen, navigatie en meer, is het ook onveilig (en mogelijk illegaal) om tijdens het rijden met je telefoon te spelen.

Apple biedt een veiliger alternatief: Apple CarPlay. De aangepaste interface plaatst de belangrijkste iPhone-functies op een display in uw auto, toegankelijk via de infotainment-bedieningselementen van uw auto en uw stem met Siri.

Apple CarPlay is ingebouwd in elke iPhone met iOS 7.1 of hoger. Om CarPlay te kunnen gebruiken, heb je een auto nodig die CarPlay ondersteunt – het infotainmentscherm moet met CarPlay werken, of je moet een CarPlay-compatibel display aan je auto toevoegen.

Hoe Apple CarPlay te gebruiken

CarPlay zou automatisch moeten starten wanneer u uw telefoon via USB op de auto aansluit.

Als dit niet het geval is, tikt u op het CarPlay-pictogram op het infotainmentscherm van uw auto. De eerste keer dat u dit doet, moet u mogelijk uw telefoon ontgrendelen en uw iPhone verbinding laten maken met CarPlay wanneer deze is vergrendeld.

Het CarPlay-scherm begint op het startscherm, dat uw meest recent gebruikte apps in een kolom aan de linkerkant weergeeft, evenals de kaart- en audiobediening.

Om meer apps te zien, tik je op het weergavepictogram helemaal linksonder of veeg je gewoon naar links. Blijf vegen om door alle CarPlay-compatibele apps op uw telefoon te bladeren. Om een ​​specifieke app te starten, tikt u erop.

CarPlay instellen

Er is heel weinig voorbereiding nodig om CarPlay te gaan gebruiken – voor het grootste deel sluit u gewoon uw telefoon aan. Hier is wat je moet doen:

Maak verbinding met een kabel. Verbind je iPhone met de auto met een standaard Lightning-naar-USB-kabel, zoals de kabel waarmee je je telefoon oplaadt. Sluit hem gewoon rechtstreeks aan op de USB-poort van uw auto.

Maak verbinding via Bluetooth. Bij enkele auto’s kan CarPlay ook draadloos werken. Misschien wil je de gebruikershandleiding van je auto raadplegen om zeker te zijn, want dit is een relatief ongebruikelijke functie. Als het draadloze CarPlay ondersteunt, moet u het volgende doen.

  1. Zet de stereo van uw auto in Bluetooth modus.
  2. Houd de spraakopdrachtknop op uw stuur ongeveer vijf seconden ingedrukt.
  3. Start op je iPhone de app Instellingen en kies ‘Algemeen’.
  4. Selecteer vervolgens “CarPlay.”
  5. Kies uw auto in de lijst met beschikbare auto’s.

Siri gebruiken in CarPlay

Zoals je zou verwachten, kun je CarPlay spraakopdrachten geven met Siri. Dit werkt vrijwel zoals je zou verwachten: Siri reageert op bijna elk commando dat je normaal gesproken de stemassistent rechtstreeks aan je iPhone zou geven.

Om Siri te activeren, houdt u de spraakopdrachtknop op het stuur van uw auto ingedrukt en geeft u Siri uw opdracht of vraag.

Snelle tip: als u wilt, kunt u de CarPlay Home-knop op het infotainmentscherm ingedrukt houden.

Siri zou alles moeten kunnen doen wat u normaal zou vragen. Een paar voorbeelden:

“Bel [naam van de persoon in uw contactenlijst]”
‘Sms [naam van contact] dat ik bijna thuis ben.’
‘Speel [naam van artiest]’ af
“Navigeer naar huis.”

Snelle tip: als je helemaal niet wilt dat een app in CarPlay verschijnt, tik je op de rode cirkel aan de linkerkant en typ je ‘Verwijderen’. Hiermee wordt de app niet van uw iPhone verwijderd, maar van het CarPlay-display. Je kunt het altijd terughalen via het gedeelte Meer apps onder aan de pagina.

You may also like