Veelgestelde vragen over CarPlay: alles wat u moet weten over de autodashboard-software van Apple

Op enkele uitzonderingen na is de navigatie- en entertainmentsoftware die wordt uitgevoerd op de touchscreens op het dashboard voor moderne auto’s verschrikkelijk. Gedateerd interfaceontwerp, verwarrende lay-outs en zelden of nooit bijgewerkte software en gegevens.

Gelukkig heeft Apple daar een oplossing voor: CarPlay. Het is een ingebouwde functie die je iPhone verandert in het brein en de interface voor het infotainmentdisplay van je auto, en het is een enorme stap vooruit ten opzichte van wat je in de meeste auto’s krijgt.

Oorspronkelijk geïntroduceerd in 2014, wordt CarPlay nu ondersteund op een breed scala aan voertuigen. Dit is wat u moet weten over CarPlay, de ondersteunde apparaten en voertuigen en ondersteunde apps.

  • Hoe werkt CarPlay?
  • Welke iPhones ondersteunen CarPlay?
  • Welke voertuigen ondersteunen CarPlay?
  • Welke aftermarket-systemen ondersteunen CarPlay?
  • Hoeveel kost CarPlay?
  • Hoe werkt CarPlay?

CarPlay gebruiken op een ondersteunde auto is eenvoudig. Gebruik gewoon uw Lightning-kabel om uw iPhone aan te sluiten op de USB-poort van de auto en selecteer de CarPlay-functie op het scherm van uw auto. De exacte methode om CarPlay te selecteren, verschilt van auto tot auto, maar het is meestal redelijk duidelijk.

Volume 0%

Een heel klein aantal auto’s heeft zelfs een draadloze CarPlay, waarmee u uw telefoon kunt koppelen en CarPlay kunt gebruiken zonder een kabel aan te sluiten.

Zodra CarPlay in uw auto is gestart, wordt de interface op uw infotainmentsysteem bestuurd door uw iPhone – het is in wezen een tweede telefoonscherm. De interface zal vertrouwd zijn voor iPhone-gebruikers, maar het is dramatisch vereenvoudigd, met grote pictogrammen, aanraakdoelen en zeer beperkte opties. Het is tenslotte bedoeld om tijdens het rijden te worden gebruikt, dus alles is groot, eenvoudig en vereist heel weinig tikken.

CarPlay geeft je toegang tot geselecteerde berichten-apps, audio-apps en navigatie-apps. Het kan sms-berichten hardop voorlezen en uw stem omzetten in sms-antwoorden, wat een stuk veiliger is dan sms’en tijdens het rijden.

De nieuwste CarPlay-interface suggereert ook dingen voor u op basis van de tijd, de dag en uw locatie, bijvoorbeeld afspeellijsten of podcasts waarnaar u vaak luistert of routebeschrijvingen naar plaatsen waar u gewoonlijk rijdt.

Welke iPhones ondersteunen CarPlay?

CarPlay werkt op elke telefoon vanaf de iPhone 5.

Apple iPhone 11/11 Pro
Apple iPhone XS
Apple iPhone XR
Apple iPhone X
Apple iPhone 8/8 Plus
Apple iPhone 7/7 Plus
Apple iPhone SE
Apple iPhone 6s / 6s Plus
Apple iPhone 6/6 Plus
Apple iPhone 5s
Apple iPhone 5
CarPlay werd geïntroduceerd in iOS 7.1 en heeft in de loop der jaren een aantal grote upgrades ondergaan. Onlangs verbeterde iOS 13 de CarPlay-interface en maakte ondersteuning mogelijk voor een grotere verscheidenheid aan apps.

Welke voertuigen ondersteunen CarPlay?

Vroeger was het eenvoudig om alle auto’s te vermelden die CarPlay ondersteunen, omdat er zo weinig waren. Zijn populariteit is de laatste jaren enorm toegenomen en is nu beschikbaar in honderden automodellen, van Fords tot Ferraris.

Een van de laatste grote holdouts was Toyota, maar het bedrijf begon CarPlay in veel 2019-modellen op te nemen en het is beschikbaar in de meeste 2020-Toyota-modellen.

Apple CarPlay en Tesla

Opmerkelijk afwezig in de lijst is Tesla – het bedrijf beheert de “volledige stack” voor zijn software en ondersteunt geen enkele secundaire interface. Je kunt je iPhone via Bluetooth verbinden met je Tesla en naar muziek luisteren, maar je krijgt geen telefoongestuurde interface op het scherm.

Er zijn te veel automodellen met CarPlay-ondersteuning om ze hier allemaal te vermelden, maar Apple onderhoudt een lijst met CarPlay-compatibele automodellen die u kunt controleren.

Welke aftermarket-systemen ondersteunen CarPlay?

Als u een oudere auto heeft die nog niet over CarPlay beschikt, kunt u deze mogelijk toevoegen met een aftermarket-infotainmentsysteem. Kenwood, Alpine, Sony, Pioneer en JVC behoren tot de merken die CarPlay-compatibele stereo-ontvangers aanbieden.

Hoeveel kost CarPlay?

CarPlay zelf kost je niets. Wanneer u het gebruikt om te navigeren, berichten te sturen of naar muziek, podcasts of audioboeken te luisteren, kunt u gegevens uit het gegevensplan van uw telefoon gebruiken. Afhankelijk van uw mobiele datalimieten, kan dat u uiteindelijk kosten.

Of het geld kost om CarPlay-ondersteuning in uw auto te krijgen, is aan de fabrikant. Hoewel Apple automakers geen kosten in rekening brengt voor de benodigde software om CarPlay te integreren, zijn er kosten verbonden aan het voldoen aan de noodzakelijke hardwarevereisten.

In sommige automerken en -modellen wordt het standaard meegeleverd en is het bij de prijs van de auto inbegrepen. Andere modellen ondersteunen het alleen als onderdeel van een premium geüpgraded infotainmentsysteempakket, dat vaak enkele honderden dollars meer kost maar andere extra functies biedt. Voordat u een auto koopt, moet u vragen of CarPlay-ondersteuning is inbegrepen.

BMW kwam onlangs onder vuur te liggen toen het aankondigde dat het gebruikers na de eerste 12 maanden een abonnement zou vragen voor CarPlay-ondersteuning, maar trok zich terug en zei dat het CarPlay gratis zou maken voor de levensduur van de auto op compatibele modellen.

Welke apps werken met CarPlay?

CarPlay is voornamelijk gebouwd rond de belangrijkste Apple-apps zoals Kaarten, Muziek, Berichten en Agenda. Maar met iOS 13 heeft Apple de mogelijkheid voor fabrikanten uitgebreid om aan het systeem te koppelen, en je kunt nu veel navigatie-apps van derden gebruiken zoals Waze en Google Maps, audio-apps zoals Audible, Spotify, Pandora, en zelfs berichten-apps zoals WhatsApp en Facebook Messenger.

U hoeft niets speciaals te installeren om apps van derden te gebruiken. Als je een compatibele app op je iPhone hebt, zie je het app-pictogram op het CarPlay-display.

Als u uw CarPlay-apps opnieuw wilt ordenen, opent u Instellingen op uw iPhone, selecteert u Algemeen en vervolgens CarPlay. Tik op de naam van uw autoverbinding onder Mijn auto’s en vervolgens op Aanpassen. U kunt vervolgens apps opnieuw ordenen of verwijderen uit de CarPlay-interface.

Hoe werkt Siri met CarPlay?

U kunt Siri gebruiken om CarPlay te bedienen, met veel van dezelfde opdrachten die u met uw iPhone gebruikt. U kunt de weg vragen, stapsgewijze navigatie starten, muziek of een podcast afspelen of iemand een sms-bericht dicteren.

Als uw auto een spraakopdrachtknop op het stuur heeft, houdt u deze een seconde of twee ingedrukt en ziet u de Siri-prompt op het scherm.

Als uw auto geen spraakknop op het stuur heeft, houdt u het CarPlay-dashboard of de startknop ingedrukt. Na een paar seconden verschijnt de Siri-prompt en kunt u een spraakopdracht geven.

You may also like