Over het algemeen zijn we niet zo vaak betrokken bij auto’s. Dat is veranderd sinds Apple de dashboards van allerlei automerken met CarPlay veroverde. U kunt CarPlay zien als een techniek om de iPhone veilig in de auto te gebruiken. De autoradio, of het “infotainmentsysteem” zoals de fabrikanten het graag noemen, wordt volledig overgenomen door de iPhone dankzij CarPlay, met alle gemakken en voordelen die u al kent van de telefoon van Apple. We ontdekten dat in de Hyundai Ioniq Electric.

CarPlay: iPhone neemt auto over
In feite gebruikt Apple het scherm in uw auto als een tweede scherm voor uw iPhone. De CarPlay-interface is u bekend en alles werkt uitzonderlijk stabiel. De pictogrammen, de menu’s … alles is bekend en je weet waar je het snel kunt vinden. Apps die u op uw iPhone hebt en die CarPlay ondersteunen, verschijnen automatisch op het scherm in de auto. Het plannen van een route of het opzetten van een muziek of podcast is nog nooit zo eenvoudig geweest. En natuurlijk is met CarPlay Siri ook volledig in uw auto geïntegreerd. Zeg wat je wilt en Siri zal het voor je doen, zodat je je kunt concentreren op het rijden.

Dat heb je nodig
Je hebt twee dingen nodig om CarPlay te gebruiken. Ten eerste, een iPhone met iOS 13 met Siri ingeschakeld. Oudere versies ondersteunen al CarPlay (zelfs de iPhone 5), maar u krijgt niet alle functies die we in dit artikel bespreken. Helaas kunt u een iPad niet gebruiken voor CarPlay. Ten tweede heb je een autoradio nodig die CarPlay aankan. Heb je een vrij recente auto van de afgelopen twee jaar? Dan is de kans groot dat het CarPlay al ondersteunt. In veel nieuwe auto’s kan CarPlay voor een paar honderd euro worden besteld of is het zelfs standaard in de iets luxere versies.

Onze testauto voor Apple CarPlay was de Hyundai Ioniq Electric. Het werkt volledig elektrisch en is bijzonder efficiënt vanwege de gestroomlijnde vorm. Past goed bij Apple, toch? Daarnaast waren we natuurlijk vooral geïnteresseerd in het infotainmentsysteem. Dat is volledig “verbonden”, dankzij Bluelink. Hiermee kunt u de auto op afstand vergrendelen en ontgrendelen via uw iPhone, het batterijpercentage aanvragen of een diagnose uitvoeren.

Als u zich in de Hyundai bevindt en uw iPhone aansluit, komt het brede scherm van het infotainmentsysteem van pas met de nieuwe mogelijkheden van CarPlay in iOS 13. Naar onze mening maakt de Hyundai Ioniq Electric optimaal gebruik van CarPlay en past het bij zijn elektrische aandrijflijn is ook perfect met de filosofie van Apple.

Verbind iPhone met CarPlay
In de Hyundai Ioniq Electric is de verbinding via CarPlay een kwestie van het verbinden van de iPhone via een Lightning-kabel met de USB-poort van de auto. De eerste keer dat u uw iOS-apparaat toestemming moet geven om de Car CarPlay te gebruiken.

Apps Zien deze pictogrammen u bekend in de oren? Precies, dit is een selectie van apps op uw telefoon die u rechtstreeks vanaf het scherm in uw auto kunt bedienen.
Dashboard Door op deze knop op het startscherm te vegen of tikken, gaat u naar de nieuwe CarPlay-dashboardweergave. Hierin worden verschillende gegevens gebundeld. Links een kaart, de Siri-suggesties rechtsboven en de muziekweergave rechtsonder.
Multitask Multitask in CarPlay werkt een beetje anders dan op je iPhone. Aan de linkerkant zijn er altijd drie apps die je recent hebt gebruikt. De eerste is een navigatie-app, de tweede een media-app en de derde van de andere apps.
Instellingen De app Instellingen in CarPlay is nieuw sinds iOS 13. Dit activeert “Niet storen” of schakelt tussen automatische of donkere weergave.
App van de fabrikant U verlaat de CarPlay-weergave via het app-pictogram van de fabrikant zonder de iPhone te ontkoppelen.

Via Siri Siri is de handigste methode om uw iPhone via CarPlay te bedienen. Druk op de spraakbedieningsknop op het stuur of houd de knop linksonder op het scherm langer ingedrukt om Siri op te roepen. Via Siri kun je zo ongeveer alles doen wat je nodig hebt tijdens het autorijden. Apps zeggen, naar een nieuwe bestemming navigeren of wat muziek opzetten? Dat werkt het gemakkelijkst en het veiligst door alleen maar te zeggen. Trouwens: met CarPlay kun je natuurlijk gewoon “Hey Siri” zeggen. Dan kun je je handen mooi aan het stuur houden!

Via het scherm Bijna alle schermen die zich momenteel in auto’s bevinden, kunnen via aanraking worden bediend. Dit geldt ook voor CarPlay. Tik op wat je wilt openen en het zal verschijnen. Maar hoe intuïtief CarPlay ook is gebouwd: omdat je de knoppen op het scherm niet voelt, is het soms moeilijk om op de juiste digitale knop te tikken zonder te kijken tijdens het rijden. Apple lost dit grotendeels op met grote knoppen in de hoeken van het scherm, maar het is niet ideaal.
Via de bedieningselementen in uw auto Naast het touchscreen hebben de meeste auto’s ook alternatieve bedieningsopties in de vorm van fysieke (draaiknoppen). Hiermee kunt u ook de CarPlay-interface bedienen. Dit heeft het grote voordeel dat u veel acties kunt uitvoeren door aanraking – zonder te kijken.

You may also like