Android en iOS kunnen zowel uw autodashboard als uw smartphone gebruiken: zowel Google als Apple hebben uitbreidingen ontwikkeld voor hun mobiele software waarmee u enkele van uw favoriete apps kunt uitvoeren als onderdeel van het infotainmentsysteem van uw voertuig.

Deze platforms zijn Android Auto en Apple CarPlay, en de meeste moderne motoren die van de productielijnen rollen, ondersteunen beide. Als de jouwe dat niet doet, kun je stereo-installaties van derden kopen en installeren.

Begin deze platforms te gebruiken in plaats van wat uw auto te bieden heeft en u krijgt een veel betere integratie met alles wat op uw telefoon staat, inclusief opgeslagen kaartbestemmingen, toegang tot uw contacten, berichten en meer.

Android Auto
Om Android Auto te gebruiken, hebt u een compatibele autostereo-eenheid en een Android-telefoon met Android 6.0 Marshmallow of hoger nodig. Als u Android 10 of hoger gebruikt, is Android Auto ingebouwd, anders moet u het downloaden van de Google Play Store.

Android Auto werkt via een kabel of draadloos via Bluetooth, hoewel de head-unit in uw auto beide mogelijk niet ondersteunt, dus dat is het controleren waard. Ergens op de infotainment-interface van uw auto zou er een optie moeten zijn om een ​​verbinding met uw telefoon tot stand te brengen, hoewel het exacte proces zal variëren afhankelijk van het merk en model van uw voertuig. Als je ergens vastzit, zou de handleiding of een snelle zoekopdracht op internet alles moeten onthullen.

Nadat u de verbinding tot stand heeft gebracht, werkt Android Auto hetzelfde, ongeacht wat u rijdt. Standaard wordt de Google Maps-interface geladen en wordt uw huidige locatie weergegeven: tik op het ronde pictogram (linksonder) om naar al uw apps en instellingen te gaan. Aan de rechterkant is er een microfoonpictogram voor het starten van Google Assistent en een belpictogram voor het bekijken van inkomende meldingen. Op breedbeelddashboards worden deze pictogrammen naar links verplaatst.

Google Assistent werkt net als op je telefoon, dus je kunt vragen naar het weer, de lengte van je favoriete beroemdheid of de laatste sportuitslagen. Je kunt de assistent ook vragen om een ​​routebeschrijving te geven, herinneringen in te stellen, te bellen of te sms’en (veel veiliger dan je telefoon opnemen terwijl je aan het rijden bent).

Inkomende oproepen en sms’jes verschijnen op uw dashboardscherm en u kunt ze beantwoorden, bekijken en beantwoorden door op het dashboard te tikken of – als u aan het rijden bent – met spraakopdrachten (“lees mijn berichten” of “beantwoord berichten ” bijvoorbeeld). Vanaf het meldingenscherm (tik op het belpictogram) kun je voorbeelden van teksten zien en de optie om het gesprek dempen om waarschuwingen uit te schakelen (erg handig voor die drukke groepschats).

De belangrijkste berichten- en bel-apps die op het moment van schrijven met Android Auto werken, zijn Google Berichten, Google Hangouts, WhatsApp, Skype, Facebook Messenger, Telegram en Signal. Berichten van deze apps verschijnen in de Android Auto-interface en u kunt erop reageren op de manieren die we zojuist hebben beschreven.

Voor kaarten en navigatie heb je Google Maps of (de Google-eigendom) Waze om uit te kiezen – probeer ze allebei en kijk welke je voorkeur heeft. Voor muziek en audio ondersteunt Android Auto de meeste grote apps, waaronder Spotify, YouTube Music, Tidal, Apple Music, Amazon Music, Google Podcasts, Pocket Casts en verschillende andere

Dat zijn de drie belangrijkste functies van Android Auto: bellen en sms’en, kaarten en audio. Je kunt geen video afspelen via de interface en je kunt geen games spelen. U kunt ook niet op internet surfen. Vraag de Google Assistent of u informatie wilt opzoeken.

Om uw ervaring te personaliseren, kiest u Aanpassen in het hoofdscherm met apps, schakelt u over naar uw telefoon (wanneer u niet aan het rijden bent) en kunt u kiezen welke van de Android Auto-compatibele apps die op uw telefoon zijn geïnstalleerd, daadwerkelijk worden weergegeven op het dashboard – misschien wilt u ze niet allemaal gebruiken. U kunt hetzelfde scherm gebruiken om de volgorde van de apps aan te passen.

Selecteer Instellingen in het hoofdscherm van de apps om enkele Android Auto-opties aan te passen. U kunt bijvoorbeeld berichtmeldingen uitschakelen, bepalen of uw media (muziek en podcasts) automatisch worden afgespeeld wanneer Android Auto is aangesloten, en de achtergrond van de interface van het autodashboard wijzigen.

Kies Toegang op het telefoonscherm om meer instellingen op je Android-telefoon te zien (nogmaals, wacht tot je stilstaat om dit te doen). Enkele van de extra opties hier zijn de mogelijkheid om automatisch de modus Niet storen op je telefoon in te schakelen wanneer Android Auto is ingeschakeld en om de “Hey Google” -detectie uit te schakelen als je dat wilt.

Android Auto houdt vast aan de basis van wat je zou verwachten van een autodashboardplatform als dit, maar het doet ze goed. We zijn fans van de standaardweergave, waarbij Google Maps het grootste deel van de schermruimte en bedieningselementen in beslag neemt voor elke audiospeler die je gebruikt (indien aanwezig) onderaan. Het is een intuïtieve en elegante benadering.

Google Assistant-integratie werkt ook heel goed, vooral voor het luisteren naar en reageren op berichten. In de toekomst zouden we graag meer manieren zien om de Android Auto-interface aan te passen, evenals ondersteuning voor video en games (uiteraard voor gebruik door passagiers of terwijl het voertuig stilstaat).

Apple CarPlay
Om Apple CarPlay te gebruiken, heb je een iPhone met iOS 13 of hoger en een compatibele autoradio nodig. Er is geen aparte app en alles wat je nodig hebt wordt meegeleverd met de iOS-software op je smartphone.

Apple CarPlay biedt de mogelijkheid om draadloos verbinding te maken via Bluetooth of met een kabel, en de meeste auto’s en stereo’s bieden je de keuze uit een van beide: de CarPlay-functie moet prominent worden weergegeven op de dashboardinterface. Eenmaal geselecteerd, vindt de koppeling naar uw iPhone binnen enkele seconden plaats (raadpleeg de documentatie van uw auto als u het niet zeker weet).

Wat er op het scherm was toen u voor het laatst reed, verschijnt eerst, met het CarPlay-menu aan de linkerkant. Hier kunt u schakelen tussen recent gebruikte apps en schakelen tussen twee weergaven, de ene toont geïnstalleerde apps en de andere toont Apple Maps naast de media-app die het laatst actief was.

Siri is aanwezig en beschikbaar in de CarPlay-interface: alles wat je op je iPhone tegen Siri kunt zeggen, werkt hier. Dat betekent dat je je slimme huis kunt bedienen, contacten kunt bellen, een routebeschrijving kunt opvragen, de weersvoorspelling kunt bekijken en al het andere.

Als je wordt gebeld of een sms ontvangt, verschijnt deze onderaan – tik op de waarschuwing om het bericht te laten voorlezen (CarPlay zal ook vragen of je meteen een antwoord wilt dicteren). Als je liever je handen aan het stuur houdt, kun je ‘Hé Siri, lees mijn berichten’ zeggen om alles te horen wat er binnenkomt terwijl je aan het rijden bent.

De enige berichten-app die door CarPlay wordt ondersteund, naast de standaard Apple Berichten-app, is WhatsApp. Dit betekent dat inkomende berichten van een van deze apps op het scherm verschijnen en indien nodig kunnen worden beantwoord.

Er is echter een behoorlijke selectie van kaart-apps van derden om uit te kiezen, waaronder Google Maps, Waze (eigendom van Google) en TomTom, evenals de standaard Apple Maps. Voor muziek en audio zijn er onder andere Apple Music, Spotify, Amazon Music en Tidal, maar nog geen YouTube Music. U kunt de volledige lijst bekijken op de Apple-website.

Net als Android Auto richt Apple CarPlay zich op drie hoofdgebieden: bellen en sms’en, kaarten en navigatie, en muziek en podcasts. Er zijn geen video-, webbrowsing- of game-apps beschikbaar, wat waarschijnlijk het beste is voor de concentratie van de bestuurder, zelfs als passagiers ze misschien waarderen.

Tik op Instellingen op het CarPlay-dashboard en om verschillende aspecten van de interface aan te passen: u kunt het CarPlay-kleurenschema wijzigen, een andere achtergrond kiezen en kiezen of albumhoezen worden weergegeven voor de audio die u afspeelt.

You may also like