Veel van de meest recente modellen van Skoda zijn uitgerust met SmarkLink, maar wat is het en wat doet het?

Met touchscreens die nu in bijna elke nieuwe auto te koop zijn, maakt het het voor fabrikanten veel gemakkelijker om mobiele-telefoontechnologie in hun in-car systemen te integreren. Hierdoor kunnen ze profiteren van de verfijning van de smartphone, waardoor gebruikers via hun telefoon toegang hebben tot een selectie apps. De aanpak van Skoda begon met het MirrorLink-systeem, dat, zoals de naam al doet vermoeden, het scherm van uw Android-smartphone (en sommige tablets) weerspiegelt op het display van het voertuig.

In mei 2015 introduceerde de Tsjechische fabrikant een geavanceerder systeem genaamd SmartLink. Het belangrijkste verschil met SmartLink is dat het alle smartphone-integratiesystemen samen biedt; MirrorLink, Apple CarPlay en Android Auto. Het belangrijkste voordeel van deze aanpak is dat, ongeacht de smartphone die u hebt, een Skoda-auto die is uitgerust met SmartLink verbinding kan maken.

Voor iPhone-gebruikers is CarPlay het enige verbindingsmiddel behalve Bluetooth-audio, maar veel Android-gebruikers hebben de keuze uit MirrorLink of Android Auto. Het laatste systeem lijkt meer op CarPlay omdat het een ‘gesloten’ systeem is, met speciale software voor functies zoals navigatie en spraakbesturing, die informatie in een opgemaakt ontwerp weergeeft.

MirrorLink is een open-source systeem, dus de lijst met compatibele apps die u in uw auto kunt gebruiken, wordt steeds groter en MirrorLink geeft de beschikbare apps in tegelvorm weer. Een belangrijk punt om op te merken is dat het open-source karakter van MirrorLink betekent dat de functionaliteit ervan in de loop van de tijd zal blijven veranderen, en het Car Connectivity Consortium dat verantwoordelijk is voor het beheer overweegt de mogelijkheid om voertuiggegevens te laten delen voor op gebruik gebaseerde verzekeringspolissen.

Uw smartphone verbinden met een Skoda uitgerust met SmartLink is eenvoudig; het gebruik van een USB-connector zorgt voor een directe verbinding en houdt uw telefoon tegelijkertijd opgeladen. U kunt ook naar uw telefoon zoeken via de Bluetooth van uw auto of omgekeerd. Als u een Android-telefoon aansluit, kunt u ervoor kiezen om verbinding te maken via MirrorLink of Android Auto – u kunt dit doen door een van de twee te selecteren via de schermmenu’s.

Op dit moment is SmartLink op Skodas gemonteerd met de infotainmentsystemen Columbus, Bolero en Amundsen, maar het kan niet achteraf worden gemonteerd op modellen zonder dat deze systemen zijn geïnstalleerd.

You may also like