Android Auto

Android Auto is Googles speciale besturingssysteem...

Android Auto is Googles speciale besturingssysteem voor de infotainmentsystemen in auto’s. Je verbindt je smartphone met de auto, waarbij het nieuwe Android Auto-scherm wordt getoond in het dashboard.

Hoe werkt Android Auto en wat kun je ermee?

Android Auto is eigenlijk een scherm in je auto dat wordt verbonden met jouw Android-toestel. Alle applicaties draaien op uw smartphone, waardoor ze sneller up-2-date kunnen worden gehouden. Android Auto bestaat in de basis uit het basis scherm, met onder andere muziek van Google Play Music, Google Maps en Google Now-kaarten voor het navigeren.

Hieronder laat The Verge mooi zien wat Android Auto nu precies kan.

Google laat via Google Now de informatie zien die je op dat moment nodig hebt. Direct navigeren naar jouw volgende afspraak in Google Calendar? Android Auto toont het. Mocht je vertraging oplopen, kun je direct vanaf het Android Auto-scherm een e-mail of sms naar degenen van jouw afspraak sturen. Handig.

Onder in beeld bevindt zich een balk met snelkoppelingen naar Google Maps, de telefoonfunctie, het overzicht met apps (die op je telefoon staan geïnstalleerd en zijn geoptimaliseerd voor Android Auto), de muziekspeler en de snelheidsmeter. Door laatstgenoemde weet je altijd hoe hard je mag rijden op de betreffende weg, hoewel deze functie alleen in specifieke landen wordt ondersteund.

MobileMobile

De gebruikersinterface is zo simpel mogelijk gehouden, met grote knoppen en minimale mogelijkheden om de indeling te tweaken. Google wil namelijk dat Android Auto minimaal afleidt tijdens het rijden.

Android Auto heeft ook een SDK, waarmee ontwikkelaars aan de slag kunnen gaan om hun apps voor de nieuwe dienst te optimaliseren. Onder andere TuneIn, PocketCasts en Spotify hebben hun apps al voor Android Auto geoptimaliseerd.

Navigeren met Android Auto

Google Maps is het belangrijkste element in Android Auto. Alles binnen de navigatie werkt met spraakbesturing. Zo kun je vragen tot hoe laat een museum open is, waarna je kunt zeggen dat je ernaartoe wilt navigeren. Vervolgens begint het systeem met het navigeren naar de desbetreffende locatie.

Mirrorlink - Android Auto Google Now

Mirrorlink – Android Auto Google Now

Ontvangen berichten van bijvoorbeeld Hangouts worden voorgelezen. Je kunt vervolgens middels het spraakcommando ‘reply’ op een bericht reageren, waarna jouw gesproken bericht wordt verzonden. De spraakbesturing is grotendeels hetzelfde als de spraakbesturing van Android Wear. Daarnaast speelt multimedia een grote rol: je kunt probleemloos je favoriete muziek afspelen.

Rechtsboven in de interface wordt zie je constant hoe het staat met de batterij en de verbinding met je telefoon. Ook is hier een microfoontje te vinden die je kunt indrukken om gesproken commando’s uit te voeren. De interface wordt donker of licht afhankelijk van het uur van de dag en biedt, zoals je hieronder ziet, de nodige mediafuncties.

Android auto in video

De ontwerpers en ontwikkelaars achter Android Auto leggen in deze video uit hoe het systeem werkt en op welke wijze het integreert met andere Google diensten.

Wanneer komt Android Auto?

Autofabrikanten gaan auto’s vanaf 2015 voorzien van Android Auto. Al meer dan 40 autofabrikanten hebben zich bij Android Auto aangesloten, waaronder Renault, Audio, Volkswagen, Suzuki en Chevrolet.

Mirrorlink - Android Auto MerkenMirrorlink - Android Auto Merken

Mirrorlink – Android Auto Merken