Mirrorlink maakt het mogelijk het scherm en de apps van een smartphone te gebruiken via het scherm van de autoradio. Dus mede door Mirrorlink zal het de nieuwe standaard wordt het mogelijk om smartphones van diverse merken te koppelen aan auto’s die werken met Mirrorlink.

Veel auto’s hebben tegenwoordig een (aanraak)scherm in het dashboard waarop je bijvoorbeeld de radio bedient. Mirrorlink legt de verbinding tussen je smartphone en dit scherm. De apps die je normaal op je telefoondisplay ziet, zijn zichtbaar én je kunt ze gebruiken via het scherm in de auto. Deze nieuwe standaard koppelt smartphones aan alle auto’s die Mirrorlink aan boord hebben.

Verschillende auto- en smartphone-fabrikanten gaan Mirrorlink ondersteunen. De grote smartphonefabrikanten die met Mirrorlink aan de slag gaan, zijn Samsung, Sony, Nokia, LG, HTC en Huawei. Opvallend is dat Apple niet meedoet aan de nieuwe standaard. Op het Mobile World Congress, eind februari in Barcelona, werden de eerste producten getoond.

De automodus
Wanneer je in de auto de telefoon aansluit, gaat die in de ‘automodus’ en wordt de bediening aangepast. De knoppen worden groter om gebruik van apps in de auto makkelijker en veiliger te maken. Knoppen op het stuur voor bediening van het on board infotainment-systeem – indien aanwezig – kun je ook voor Mirrorlink gebruiken.

Niet alle apps werken met Mirrorlink. Ze moeten namelijk eerst een testprocedure doorlopen om goedgekeurd (gecertificeerd) te worden voor gebruik in de auto. Apps die de veiligheid in gevaar brengen, kunnen tijdens het rijden niet gebruikt worden.

De verwachting is dat meer apps beschikbaar komen die op gebruik in de auto zijn toegesneden – denk aan parkeerinformatie. Naast in de auto ingebouwde mogelijkheden zal in de nabije toekomst ook de smartphone een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van de connected car.

HTC One Max
De HTC One Max werd als eerste smartphone met Mirrorlink op het Mobile World Congress gedemonstreerd in een Volkswagen Golf GTI. Hoe de apps op het scherm getoond worden is afhankelijk van de smartphone: met een Samsung in plaats van een HTC kan de look van het scherm anders zijn.

We konden wat hands-on ervaringen opdoen en merkten een behoorlijke vertraging bij het bedienen van de telefoon via het scherm in de auto. Daardoor voelde de bediening niet vloeiend aan. De bekabelde verbinding tussen de smartphone en de autoradio is daarbij de grootste bottleneck. Het is te hopen dat deze vertraging wordt verholpen voordat de producten in Nederland op de markt komen. Overigens zal de ‘gewone’ HTC One later dit jaar ook Mirrorlink ondersteunen dankzij een software-update.

Mirrorlink in de auto
De door Honda gepresenteerde auto met Mirrorlink (introductie in Europa in 2015) kan ook bediend worden via knoppen op het stuur. Basisfuncties zoals de radio werken zonder dat er een smartphone aan is gekoppeld.

Volkswagen gaat in 2014 Mirrorlink toepassen, in mei op de vernieuwde Volkswagen Polo en Scirocco. Volkswagen levert alvast een aantal apps mee. Op de internationale autotentoonstelling in Geneve (medio maart) zal ook PSA (Peugeot Citroen) 2 nieuwe modellen onthullen die van Mirrorlink zijn voorzien.

Het lijkt erop dat Mirrorlink een stap vooruit is in de integratie van de smartphone in het multimedia systeem in de auto.

Bron: Consumentenbond

You may also like